I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Boktips för dig som är soloföretagare

""
Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Starta eget tips


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Jag har varit företagare i mer än 20 år och gjort alla misstag man kan göra.

För att du ska slippa göra samma misstag och lyfta snabbare har jag gjort en lista över saker som jag önskar att någon berättat för mig när jag drog igång.

Jag hoppas att den här listan ska ge dig ett försprång när du startar ditt företag


9 saker alla som startar eget tjänar på att veta

1. Viktigast - skaffa kunder och beställningar innan du drar igång. Du måste veta att det finns en bra chans att ditt företag får fart så du slipper ont i magen senare. Om du ska starta en butik eller ett annat slags företag som är beroende av att det kommer kunder dit - kolla att marknaden finns i omgivningen.

2. Skaffa inte för mycket på en gång. Låna saker, hyr utrustning. Skapa så få ekonomiska åtaganden från början så slipper du få problem om du hamnar i en svacka. Jaga alltid bort de fasta kostnaderna om du kan.

3. Satsa på att växa organiskt. För varje kund du får använder du lite mer pengar till att förbättra något i ditt företag. Dra inte igång för stort för snabbt.

4. Jobba hårt och målinriktat, det är ett måste, men se till att du har ett andningshål också. Det kan vara en hobby, familjen eller något som gör att du inte tänker på företaget mer än 99 % av din vakna tid ;-)

5. Ha en plan färdig för om det värsta skulle hända. Se till att du vet vad du ska göra om din största kund lämnar dig eller om du blir sjuk eller något annat händer som förändrar företagets förutsättningar. Skriv ner planen och lägg den i en låda.

6. belöna dig själv när det går bra. Fira saker. Fira så ofta du bara kan. Att starta ett företag är som att dyka ner i en 25-meterspool och inte få andas förrän du är framme vid nästa kant. Det är tufft ibland och därför ska du balansera upp det med att fira riktigt ordentligt så ofta du kan.

7. Tänk varje dag på hur du ska göra det bättre för kunderna. Det är nyckeln till din framgång. Nöjda kunder är hela den grund ditt företag står på.

8. Sortera bort och sluta umgås med negativa människor. Du har inte tid med dem i ditt liv. Du har grejor på gång och full fart framåt. Du har inte tid med stoppklossar som står i vägen och säger negativa saker. Förväxla inte konstruktiva människor med negativa bara. Du ska omge dig med människor som stöttar, som menar väl. De kanske inte alltid säger det du vill höra men när du marinerat det de sagt ett tag så kanske det visar sig att det ligger något i det de sagt. Alltså - negativa tråkmånsar bort - Positiva och konstruktiva stöttande personer in.

9. Skaffa ett stort fläskigt mål som du gömmer i ditt hjärta. Det är dit du ska med ditt företag. Ha små mål på vägen dit och fira dem. Behåll det stora fläskiga målet för dig själv.

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.