I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Sanningen om att driva ett soloföretag


Sveriges största tipsbrev för Soloföretagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Det är bra att vara realistisk men jag tycker nog att man som soloföretagare ska vara en drömmare, med realistisk koll på spelreglerna för företagande. Tyvärr är det alldeles för många som inte har någon koll. De startar ett företag för att de tycker att det verkar bra och lönsamt utan att kolla med marknaden först. Men det är bara en sak. Det är flera saker att tänka på när man startar eget och framför allt som soloföretagare.

Här är de viktigaste prövningarna:

1. Att klara ensamheten

Ja, det är något du kommer att ställas inför. Det kan vara svårare för en del personer att hitta motivation utan andra människor runtomkring. Att starta eget är ju fantastiskt. Fantastiskt lätt för en del, fantastiskt svårt för andra. Det finns många sätt att bryta isoleringen. Att gå med i nätverk är ett, att gå med i företagarföreningar och andra sammanslutningar som hör branschen till är andra sätt att få stimulans utifrån. Men, till syvende och sist är du själv på jobbet och det är nödvändigt att du gillar det.

2. Att jobba mer och pussla ihop tiden med dina andra intressen

Jag brukar säga att man jobbar halvtid som företagare. Med halvtid menar jag halva dygnet, alltså omkring 12 timmar om dagen, ibland mer. Att starta ett företag för att få mer fritid är inte en bra idé. Du måste räkna med att jobba mycket mer än anställda. Men du kan välja att jobba andra tider och på så sätt pussla ihop livet utanför ditt företagande. Man måste vara en person som ser frihet på ett annat sätt än det traditionella helt enkelt.

3. Att det krävs mer än att bara komma till jobbet för att du ska lyckas som företagare.

Den här bittra sanningen är viktig för dig att veta. det spelar ingen roll hur bra du är på att göra det du startar företaget för att göra – du måste kunna massor av andra saker också. Du måste intressera dig för försäljning och marknadsföring. Ja, så är det. Du behöver inte forma om dig till en läskig säljartyp (om du har fördomar mot säljare). De bästa säljarna är de som lyssnar på sina kunder och ger dem det de vill ha. Det här är exakt vad du ska göra. Ytterst är det så att ditt företag finns till för dina kunders skull, inte din. Annars överlever det inte länge. Lösningen på det här är att ta det lugnt och sakta växa in i dina nya uppgifter

4. Dina nya roller

Du kommer att vara allt från vaktmästare och städare till administratör och marknadschef. Innan du kan lägga bort jobb till andra så sköter du antagligen bokföring och andra administrativa sysslor själv. Med bra bokföringsprogram och bra koll på din egen tid är det inga större problem att växa in i dina olika roller.

5. Har du en inbyggd motor?

Om man är en person som behöver vägledning och har svårt att ta initiativ är ett eget företag ingen bra idé över huvudtaget. Om jag säger till dig att allt hänger på dig, hur reagerar du då? Blir du rädd eller stimulerad?

Många egenföretagare misslyckas för att de har en rosenröd dröm om hur läcker det ska bli att ha ett eget företag. De drömmer om pengar och ett glassigt liv. När de sedan står där efter en vecka i telefonen och alla säger nej och det är upp till dem vad som händer, då kommer skräcken. De romantiska idealen krossas och rädslan förlamar dem – eller så tröttnar de för att det är för jobbigt. De missar något viktigt – att ge sig fan på att lyckas.

Tricket är att ta vara på rädslan. Att låta den driva dig framåt, uppåt istället för att förlama dig. Det är jobbigt för alla företagare ibland. Alla som startar eget hamnar i problem. Det är bara att kavla upp ärmarna och hugga i. Göra jobbet. Se målet framför sig. Bli arg. Vad som helst, men jobbet ska göras. Punkt slut. Har du en sådan motor i dig? Om du har det så är det svårt att misslyckas. Om du inte har det är det dessvärre svårt att lyckas.


Är det värt allt besvär? Klart det är. Skulle 110 000 svenska soloföretagare ha fel? Jobba framför allt på att skaffa kunder i början, helst innan du ens har startat ditt företag så att du kan känna dig säkrare när du trycker på startknappen på allvar.

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Soloföretagaren här:

Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.