I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Boktips för dig som är soloföretagare

""
Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Vanliga överraskningar för den som går från anställd till företagare


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Många som kommer från en varm och ombonad - och lite småtråkig värld - som anställda har fördomar om hur det är att vara företagare. De är lite sugna på att dra igång ett företag och tror sig ha en ganska klar bild av vad det innebär.

Här är deras fördomar och överraskningen de får:


Fördom – Jag kommer inte behöva jobba så mycket.

Överraskning – Du kommer att jobba hårdare. Själv jobbar jag ofta 60-70 timmar i veckan, men det är en viktig skillnad mellan mig och en anställd. För det första väljer jag det själv. För det andra får jag skörda frukterna av jobbet själv.


Fördom – Det blir jag som bestämmer.

Överraskning – På ett sätt är det riktigt, men nu får du många fler chefer. Det är dina kunder som beställer och bestämmer. Och betalar för din sommarstuga. Underbart att ha någon som betalar för din sommarstuga, eller hur. Då kan du väl stå ut med att inte bestämma allt


Fördom – Då kan jag äntligen få rejält betalt.

Överraskning – Företagare jobbar ofta mycket mer och tjänar mindre än sina anställda kollegor. Men chansen finns att du kan tjäna bra mycket mer än vilken anställd som helst. Allt beror på dig och vad du gör för att dra in de här pengarna. Skillnaden när du startar eget är att pengarna som finns på ditt företags konto är det du som bestämmer över. När ditt företag är etablerat är jag helt säker på att du kommer tjäna mer än som anställd men du måste hålla ut och hålla på fram till dess.


Fördom – Då slipper jag folk som jag inte gillar.

Överraskning – Visst kan du sparka kunder du inte gillar men är du beroende av dem så kan du ju inte det. Men, återigen, det är lättare att stå ut med orättvisa beskyllningar, skäll och till och med skrik och gap – om man vet att man har bra betalt för det


Fördom – Då kan jag bara göra roliga saker hela dagarna.

Överraskning – Säg att du är en duktig datorkonsult och verkligen älskar att grotta ner dig i lösningar för företag. Det är vad du vill göra. Du vill inte sälja. Du vill inte jobba med marknadsföring. Tyvärr har du fått det om bakfoten. Du MÅSTE jobba med marknadsföring och försäljning. Annars blir det inga härliga datorsystemprojekt för dig att grotta ner dig i.
När företaget växter kan du ju anställa personer till allt du inte gillar


Fördom – Jag kommer att bli fri

Överraskning – Om du med fri menar att du kan göra vad du vill med din tid och om du har räkningar att betala varje månad som de flesta av oss, så blir du inte fri. Dina kunder är de som sätter ditt schema (kunder sätter schemat på alla framgångsrika företag). Men återigen, du kommer att få andra saker istället för frihet. Saker du inte hade som anställd. Snabba beslutsvägar till exempel. Mer pengar till slut till exempel. Roligare dagar till exempel. Ja, du fattar


Fördom – Jag kommer äntligen ha kontrollen över allt så det blir bra istället för dåligt

Överraskning – En av de sköna saker med att starta eget är att du får chansen att verkligen lära känna dig själv. Du kommer att få veta vad du är bra på och vad du är riktigt usel på att göra. Den enda insikt du ska ta med dig från det är att ingen är perfekt (inte ens du), ha ha. Saker som du alltid varit arg för att andra inte klarat kan komma att bita dig i rumpan. Det kallas för att lära sig och är nyttigt (har jag hört).
Du kanske får svårt att organisera ditt jobb, att sälja, förklara komplicerade saker och nu blir det ditt problem att lösa det. Allt blir ditt bord –men vet du, det löser sig. Fråga mig.


Fördom – Det kommer att bli svaret på alla mina önskningar

Överraskning – Summan av alla problem kanske är konstant. För du kanske slipper den jobbiga IT-avdelningen på ditt förra jobb, men nu måste du fixa datorn själv. Du kanske får jobba mer med det du älskar, men du får pussla mer för att hinna med din familj och vänner.


Glöm aldrig att...
...det finns inget som slår känslan av att vara en person som klarar att försörja sig själv (och mer än det) och ha ansvaret och få vinsterna som följer med ansvaret.

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.