I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Konsten att lyckas med att jobba hemifrån


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Alla som har jobbat hemifrån vet hur tufft det kan vara att vara fokuserad hela tiden. Idag ska du därför få tips om hur du gör för att få mer gjort om du jobbar hemma.

De här reglerna är idealiska och meningen med dem är inte att ge dig dåligt samvete utan att du ska nå så nära dem som möjligt för att det ska bli effektivt och bra för dig att jobba hemifrån.


Jobba hemifrån - tips

1. Först och främst - bli din egen chef. Det här vet du redan men bestäm dig på allvar att arbetstid är arbetstid och du måste underkasta dig det. Om du sitter på en arbetsplats utanför hemmet så tvättar du ju inte kläder och städar för att underlätta för de andra. Om din familj tycker att du kan sköta städning och tvätt för att du ändå är hemma så får du lära dem att det inte är så. Dina mål med företaget är också din chef. Allt du gör på jobbet ska svara på frågan: ”På vilket sätt hjälper det jag gör nu att nå målen?”. Att tvätta kläder hjälper inte dig att nå målet (om du inte äger en kemtvätt förstås).

2. Organisera tiden bättre. Lär dig när du själv är piggast och när du är tröttast på dagen och gör arbetsuppgifter som passar din rytm bättre. När du är piggast gör du förstås säljsamtal och annat som kräver hela din uppmärksamhet. När du har en dip på eftermiddagen kan du jobba med att få din sajt högre placerad hos sökmotorerna eller göra rutinjobb.

3. Gå inte runt och slafsa. Klä dig som om du skulle gå på kundbesök och sitt inte och pajsa i mysbrallorna. Duscha, snygga till dig – gå till jobbet.

4. Ett bra sätt att ställa om sig från hemmapersonen till yrkespersonen är att börja dagen med en promenad – du går ut och går till jobbet helt enkel. Det kan vara så simpelt som att ta en sväng runt kvarteret och fundera över din arbetsdag. Gör samma sak på kvällen – gå ut och gå hem från jobbet.

5. Undvik privata samtal under arbetstid. Ett vanligt problem för soloföretagare är att kompisar och andra tycker att det är fritt fram att ringa och snacka bort en timme eller helt enkelt komma över utan att ringa först – för att de själva har det lite småtråkigt. Sätt gränser för vad som är arbetstid och vad som är fritid – även för din omgivning.

6. Organisera din arbetsplats inför nästa arbetsdag. Jag brukar lägga alla notislappar som jag ska ta hand om först på tangentbordet så jag inte missar dem och dessutom vet vad som är viktigt att göra direkt när jag kommer till jobbet. Lämna också arbetsplatsen i snyggt och städat skick så blir det mer välkomnande när du slår dig ner nästa dag.

7. Planera din nästa dag det sista du gör på kvällen. Svara på frågorna:
• Vad ska vara klart klockan 17 imorgon?
• Vad är viktigast att jag gör direkt?
• Vad kan jag göra imorgon för att komma ett steg närmare mina mål?

8. Skriv upp ett veckomål varje måndag morgon och ett månadsmål varje gång det kommer en ny månad. Sätt upp målen där du kan se dem så du har något att jobba för. Skriv också upp vad du får om du når målen.

9. Skaffa en aktivitet utanför hemmet om du inte redan har det. Det är viktigt att komma bort från hemmiljön och få nya intryck. Börja träna om du inte redan gör det.

10. Stäng kontoret när du är klar för dagen. Ja, det är svårt och det är inte fel att lägga ner några timmar på kvällen på jobbet ibland men se till att ha kontroll på att inte jobbet hela tiden ligger och gnager i bakhuvudet (se punkt 9). Folk pratar så mycket om utbrändhet att vi tror att vi blir utbrända bara av att jobba 10 timmar om dagen i perioder. Det är inte sant. Ibland behöver du kanske jobba ännu mer än det. Det viktiga är att du också har perioder där du får ta igen dig. Själv tränar jag styrketräning för att hålla stress på avstånd - det fungerar fantastiskt bra.

11. Gör något riktigt kul varje dag. Livet är meningslöst om det bara består av krav. Vad tycker du är kul, upplyftande och energigivande att göra – gör det en stund varje arbetsdag.

Snabba tips som ger dig ett orättvist försprång

Jobba smartare - inte hårdare - 258 konkreta idéer om hur du blir mer produktiv och får tid över för annat

”Mitt arbetssätt har blivit effektivare. Jag har bättre kontroll och kan använda tiden på ett bättre sätt. Konsekvenserna är att jag har mer ork kvar efter en hård arbetsdag och kan umgås mer med familjen.”
Hassan Safaei, Aleris Diagnostik AB/Röntgen

”Jag gillade att den var kortfattad och lättläst. En bra bok att ha i bokhyllan för inspiration. Fick med mig flera goda råd på vägen. Har läst om den med jämna mellanrum och upptäcker ständigt nya saker.“
Karin Peterson, Tranemo

”Mycket bra sanningar som sätter igång tankeverksamheten och som kan implementeras direkt i arbetet. Läser boken ett par gånger i månaden för att hämta inspiration. Jag har även gett boken till min personal. Det är lättare att ha roligt på jobbet nu.”
Lennart Arvidsson, ESBE AB

”Jag gillar formatet, eller upplägget i punktform är ypperligt. Lätt att läsa, ta med sig (både bok och enstaka punkter) och dela med sig till kollegorna i det dagliga arbetet. Dessutom är den konkret och lätt att anpassa till mitt arbete. Vi har under en tid arbetat med företagets processer och boken har hjälpt oss att enklare formulera mål och uppgifter under reans gång. Den är väldigt tydlig och visar på flera sätt att det inte är samma sak att vara upptagen, ha fullt skrivbord och behöva arbeta sent som att vara produktiv.”
Jimmy Duvensjö, Säkra Försäkringsförmedlare

"Liten, lättläst bok som bekräftar det du kanske redan vet men ibland glömmer av att leva upp till. Använder idéserieböckerna lite som "dagens tanke" och öppnar dem varje dag och läser en idé!"
Eva Nyström, Skellefteå Kommun

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.