I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

8 smarta saker du kan lära dig av hemektronikkedjorna


Smarta tips för butiker

Vet du vad som skiljer Elgiganten från Siba? Jag vet inte. Jag började fundera på det här när jag skulle köpa en födelsedagspresent till min dotter. Hon önskade sig en telefon och jag åkte till Elgiganten som ligger närmast kontoret.

Där inne möttes jag av en håglös muttergök som stod och hatade sitt jobb. Han gäspade stort under vårt samtal men nickade leende hälsningar åt sina arbetskamrater som kom tillbaka från lunch. Aj då. Det här företaget måste förlora massor av pengar eftersom kunderna antagligen inte kommer tillbaka, tänkte jag. Så måste det väl vara? Eller...? Det värsta är att de antagligen inte förlorar särskilt mycket. Vi är alldeles för vana vid ointresserade säljare och tror att det ska vara så.

Men när vi träffar på någon som är intresserad då kommer vi ihåg det. Det är där alla småföretagare har sin allra bästa chans - att ta kunder från de håglösa storföretagen genom att ge fantastisk service. Ska du bli den som alla kommer ihåg?


Åtta saker du kan lära dig av de stora hemelektronikkedjorna

1. Visa att du hänger med i din marknadsföring
Koppla på aktuella händelser. Fotbolls-VM till exempel. Att visa att ditt företag hänger med i vad som sker i omvärlden ger oss en känsla av att du har ett utåtriktat företag med samma intressen, glädjeämnen och orosmoment som vi alla har som människor.

2. Skapa skäl för kampanjer
Bli världsmästare på att fira. "Nu har vi funnits i Snuttebrohult i 20 år".
"Nu var det 20 år sedan videon kom till Sverige".
"Nu har vi sålt 20 000 radioapparater". "I år fyller vi 6 år på internet".
Allt går att fira och bygga kampanjer kring.
Det här är hemelektronikkedjorna otroligt bra på och det fungerar.
Få det att fungera för dig också, i liten eller i stor skala.

3. Ordna interna tävlingar
Låt personalen tävla om priser för att nå målen. Om du är ensam får du tävla mot målen själv - och belöna dig själv när du når målen. Hemelektronikföretagen har ständigt tävlingar som sponsras av leverantörerna.
Ha det du också.

4. Ta hand om telefonerna
Svara i telefonerna - det är de här företagen extremt dåliga på. Men säg att de alltid skulle ha en ubildad person som svarade i telefonerna. En som var bra på att sälja per telefon som bokade tid med kunderna - vilka fantastiska försäljningstillfällen. Alla förutsättningar finns för att kunna sälja utan att egentligen anstränga sig: De har en kund som ringer och frågar om en produkt (som redan är intresserad av den och som känner till företaget) men så finns det ingen där som svarar, som kan informera om eller lägga undan produkten åt den som ringer. Det är här en småföretagare har sin allra bästa chans att vinna över stora konkurrenter. Du kan inte konkurrera med priser men du kan visa kunderna att du finns där när de behöver dig.

5. Akta dig för badwill
Har du besökt ett företag för ett speciellt erbjudande som du fått reda på och sedan kommit därifrån tomhänt eftersom det inte fanns någon produkt kvar?Hemelektronikföretagen har blivit bra på det här. Det finns såna som påstår att produkterna inte ens har funnits i butiken och att annonserna bara är till för att dra dig till butiken så du kan köpa en dyrare version.
Akta dig för att lura kunderna.

6. Vässa dina betalningsvillkor
Skapa så bra betalningsvillkor du kan. Det kan vara svårt för dig att i likhet med stora företag ta 3 kronor idag och resten i oktober men försök fundera ut vad som skulle fungera för dina kunder och för dig. Att köpa dyra saker är stora beslut. Om din produkt eller tjänst kostar 10.000 kronor kan det vara ett stort beslut. Men om köpet betyder 1000 kronor i månaden i 10 månader är beslutet mycket lättare att ta.

7. Lös kundernas problem med leveranser
Erbjud olika varianter på leveranser. Om dina produkter är svåra att bära med sig eller frakta på bussen, erbjud att leverera dem, börja samarbeta med den lokala bensinstationen som hyr ut släp och erbjud kunderna lätta lösningar.

8. Gör ditt eget Kinder-ägg till kunderna
"Jag vill ha en överraskning, något spännande och choklad" - det är succéhistorien bakom Kinderägget. Reklamen riktar sig till barn. Barn gillar spännande överraskningar. Men det gör ju vi vuxna också. Då inställer sig frågan: Varför får vi ingen överraskning som kunder någon gång?

Varför har inte någon av hemelektronikkedjorna lärt oss att varje gång vi handlar för över 2000 kronor får vi välja en bonus i kassan.

Det är så enkelt och så billigt att göra det. Varför är hemelektronikkedjorna så lika varandra? Är det för att deras koncept fungerar så bra eller är det brist på fantasi? Jag vet inte. Men om du ser dig själv i en köpsituation där samma produkt kostar ungefär lika i butiker som ser ungefär likadana ut med personal som har ungefär samma kunskaper om ungefär samma saker - vilken ska du välja? Kanske den som ligger närmast geografiskt. Synd. I exemplet med att få välja en bonus är det mycket troligt att du skulle välja det företaget.

Vad kan du erbjuda dina kunder som bonus vid köp? Med andra ord - hur kan du göra det roligare att handla från ditt företag? Sug på den ett tag och ta den på allvar, den kan göra större skillnad än du kanske tror.

En klassiker för alla som vill sälja mycket mer i butiken

1000 tips om att sälja mer i din butik

"Främst har jag lärt mig att förstå våra butikers beteende och även hitta argument för att i vissa fall förändra det. Den är enkel att läsa och ta till sig. Det här är en bok jag rekommenderar till den/alla som jobbar med butiksförsäljning."
Åsa Lilja, Team Sportia AB

"Fantastisk och rolig fick mig ett riktigt gott skratt när jag läste boken. Man kommer till insikt och förstår vilka problem man gjort innan och vad man kan bli bättre på. Otroligt rolig bok..."
Robert Chamoun, Salong Eurostop

"Jag har blivit mer framåt och initiativtagande i marknadsföringen och fått en jäklar-anamma känsla! Har testat att "kuppa" i julas och har märkt effekt. Lärt mig mycket om hur folk funkar."
Linda Ahl, Afrodites Under

"Boken har visat idéer för marknadsföring- inspiration i största allmänhet- bara en sån sak som att sluta fråga kunder om man kan hjälpa till- "hej" och paus...kontakt = MYCKET effektivare!!"
Bernzons blomsterhandel


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Butikstipset här:

Sälj mer i din butik
För dig med butik som behöver nya tips och inspiration som hjälper dig att sälja mer i din butik.

Butikstipset går ut till nästan 18 000 prenumeranter och startades 2004.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med bra böcker om att sälja från Bokförlaget Redaktionen.

Vill du veta vad du får - titta här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.