I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Boktips för dig som är soloföretagare

""
Läs mer!

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 karriärer som du måste behärska när du startar eget


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Som soloföretagare är du allt på ditt företag och här är en lista över yrken du kan se fram emot att få som egenföretagare:

1. Chef – Boss – VD- Den som bestämmer
Det är du som bestämmer allt och får ta ansvar för allt. Den långsiktiga planeringen och det dagliga arbetet är det du som bestämmer över. Det kan vara en mycket ensam position att ha och det är bra om du har någon smart person att bolla saker med under resan.

2. Sälj- och Marknadschef
Det är du som lägger upp marknadsstrategier, skriver marknadsplaner, driver företagets marknadsföringsåtgärder framåt. Du tänker ut nästa steg för hur företaget ska få fler kunder och ännu viktigare – behålla de gamla kunderna.

3. Säljare
Det är du som träffar kunderna och berättar varför de ska köpa dina produkter eller tjänster. Det är du som tar hand om klagomål och rättar till dem, fixar saker som är möjliga och omöjliga ibland samtidigt som du planerar din tid som säljare och gör besök hos kunder och möjliga framtida kunder. Det är du som ringer till folk som aldrig hört talas om dig och ditt företag och försöker övertyga dem om att bli kunder.

4. PR-ansvarig
Du är den som ser till att det sprids ett positivt budskap om ditt företag på andra sätt än genom annonser och annat som kostar pengar. Du skriver pressreleaser, ringer tidningar och berättar om nyheter ditt företag kommer med och hittar på saker som ska skapa uppmärksamhet för ditt företag

5. Vaktis
Du är vaktmästaren som byter lampor på ditt kontor och ser till att det finns pennor och papper till skrivaren hemma. Du kanske skruvar ihop bokhyllor och lagar en knarrande kontorsstol medan du undrar om du beställt toner till skrivaren eller om du måste springa ner till kontorsfirman och fixa det innan de stänger.

6. Ekonomichef
Du tar hand om företagets bokföring och ekonomiska planering. Du ser till att det kommer in pengar från kunderna och att du betalar företagets egna räkningar i tid.

7. Receptionist/Sekreterare
Du skriver ut brev, svarar i telefon och sorterar papper så att det är ordning när du behöver ha tillgång till uppgifter om kunder, leverantörer och andra.

8. Personalansvarig
Ett mycket speciellt jobb på ditt enmansföretag. Du har hand om löner, speciella förmåner till personalen (du vet vem) och ser till att peppa dig själv så att du har det kul och vill göra ett bra jobb. Du jobbar för att du ska trivas och fungera på företaget.

9. Kontorschef
Som kontorschef planerar du inköp av nödvändig utrustning. Du är den som vet var man vänder sig när datorn kraschar, när telefonerna inte fungerar eller behöver bytas ut. Du är den som vet vad det är för skillnad på ADSL och bredband och har koll på vilka leverantörer som passar företaget bäst.

10. Visionären
Den som framtiden hänger på. Du är den som tar ut riktningen med nya idéer om vad som ska producerar i form av produkter och tjänster. Du är den som håller dig uppdaterad med trender och gärna ligger lite före dem eller i bästa fall skapar dem.

Ser du – inte undra på att man somnar ovaggad på kvällarna

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.